background

Thursday, April 21

Triffles Puding

Hari ni nk dok cari2 nk masak puding..last2 jupa la satu resipi kat blog..so apa lg..bahan2 semua dah ada...so try le bt resipi Triffles Puding..leh kongsi kan resipi kat blog ni..

Bahan-bahannya:
1 gulung swiss roll (beli kat tesco smlm)

1 tin buah-buahan campuran (fruit cocktail)

1 kotak agar-agar Nona (ikut suka perasa apa) + 2 cawan air

1 tin susu cair Ideal + 1 tin air (guna tin susu Ideal) + 5 sudu besar tepung custard + 4 sudu gula (ikut suka - suka manis, letak lebih, tak suka, kurangkan)

Cara :

1. Potong swiss roll dan atur dalam mangkuk. Tapiskan buah dalam tin, buah di simpan dan airnya di
    renjiskan pada kek.
potong swiss roll n aturkan dlm magkuk
2. Masukkan susu, tepung kastad yg dicampur dengan 1 tin air dalam periuk, jerang dan kacau sentiasa
    hingga masak.
masak tepung kastard bersama susu cair+air+castard
3.  Tuangkan pada kek.

tuangkan bahan2 yg dimasak ke atas kek
4. Didihkan 2 cawan air, mendidih, masukkan agar-agar. Kacau rata dan tutup api. Tuangkan pada kek dan
    taburkan fruit cocktail
tuangkan agar2 n masukkan fruit cocktail
5. Siap ! Sedap dimakan selepas disejukkan semalaman.

siap!!!masukkan ke dlm peti sejuk



Best regards,

Cheesecake non-baked


Bahan-bahan ( 5org )

  • 24 kpg biskut (tanpa krim kat tengah)
  • 50g non-salt butter (dicairkan)
  • 200g blueberry (dlm tin pon bole)
  • bhn A: 30g gula, 2 sudu teh perahan lemon, 1/4 cwn air
  • 120g creamcheese
  • 30g gula halus
  • 70cc (atau ml) plain yogurt
  • bhn B: 2 sudu teh serbuk gelatin dan 2 sudu besar air
  • air perahan lemon 

Cara-cara
 
  1. Img_0195
    biskut yang telah dihancurkan
    biskut dihancurkn. Kalo mahu mudah boleh guna pengisar. Kemudian masukkan non-salt butter yg telah dicairkan kedlm biskut yg telah hancur tadi.
  2. Img_0196
    biskut digaul bersama butter
    gaul rata biskut dan butter.Pindahkn ke dlm acuan kek. Tekan dgn tapak tgn supaya biskut td rata ke seluruh bekas. Tutup dgn wrapping paper dan masukkan dlm peti ais(bukan yg sejuk beku).
  3. Img_0197
    campuran bahan A
    • bhn A: 30g gula, 2 sudu teh perahan lemon, 1/4 cwn air
    • 120g creamcheese
    • 30g gula halus
    • 70cc (atau ml) plain yogurt



    Bhn A dimasukkan kedlm periuk dan dipanaskn sebentar.Seelok2 nya sampai pekat sikit. Setelah itu dibiarkn sejuk.
  4. bhn B: gelatin dicairkn dlm air. Ketepikan.
  5. Img_0198
    campuran gula halus dgn cream cheese
    dlm bekas yg lain, campurkn gula halus dgn cream cheese. pukul sampai lembut.
  6. Img_0199
    masukkan yogurt
    masukkan yogurt. Kacau rata.
  7. Img_0200
    masukkan blueberry
    1/3 blueberry yg telah disediakan pd awal td dimasukkn dlm adunan. kacau rata. Kemudian masukkn separuh dr gelatin yg telah larut td. (jika gelatin berketul, panaskn dlm 1minit dlm oven) .Rasa sedikit bancuhan.Kalau perlu nk tambah jus lemon pon ok.
  8. Img_0201
    masukkan dlm peti sejuk
    curahkn adunan dlm bekas yg berisi biskut td.bekukan dlm peti ais( tempat sejuk beku). Bila dh beku, ikut step seterusnya.
  9. Img_0204
    masukkan balki blueberry
    baki blueberry dicampurkn dgn baki gelatin, kacau rata. Tuangkn diatas lapisan pertama yg dh beku td.
  10. lepas diratakn keseluruh bekas, sejuk beku kn sampai la kek ni betul2 keras. Lepas tu boleh la dimkn masa sejuk2.
  11. tips: ms nk kuarkn kek ni dr bekas kdg2 susah skit. Kalo nk senang, tekapkn bekas kek dgn kain(atau tuala kecil) basah yg telah dipanaskn dlm oven sebentar. Kemudian baru keluarkn kek.